Vitaminer och mineraler

Det finns vissa vitaminer och mineraler som är extra viktiga att få i sig när man har en önskan om att bli gravid

Det finns vissa vitaminer och mineraler som är extra viktiga att få i sig när man har en önskan om att bli gravid, och som spelar en viktig roll även under graviditeten. Kosttillskott är dock minst lika viktigt för mannen som för kvinnan då manlig fertilitet, spermieproduktion samt spermiernas rörlighet påverkas positivt av  kosttillskott såsom folsyra och zink. Nedan beskrivs några av de viktigaste vitaminerna och mineralerna som gynnar både mäns och kvinnors fertilitet.

Folsyra

500 mikrogram folsyra per dag har visat sig ha stor betydelse för fertiliteten, men folsyra är även nödvändigt för en normal utveckling av fostret redan från allra första början, då barnets nervsystem är beroende av det. Folsyra finns i bland annat bär, gröna bladgrönsaker samt fullkornsprodukter, men utöver kosten så rekommenderas även tillskott av folsyra redan innan du blir gravid, och fram till och med den 12:e graviditetsveckan för en normal fosterutveckling.

D-vitamin

Brist på D-vitamin kan leda till problem med ägglossning. D-vitamin fungerar även som en hjälp för att absorbera det kalcium som fostret behöver för utveckling av skelettet. D-vitamin spelar även en roll för utveckling av fostrets lungor, nervsystem och immunförsvar. D-vitamin finns i bland annat fet fisk, mjölkprodukter, ägg och frukt samt genom att vistas ute i solljus. Men det kan även behövas tillskott av D-vitamin.

E-vitamin

Vitamin E bidrar till att skydda kroppens celler från oxidativ stress. Vitamin E kan ha positiv påverkan både på lust och förmåga att bli gravid. Vitamin E behövs för en normal utveckling av fostret. Vitamin E finns i bland annat vegetabiliska oljor, gröna bladväxter och ägg, och man kan ibland välja att komplettera med tillskott av vitaminen i tablettform.

Zink

Zink är en mineral som alla behöver.  Zink påverkar omsättningen av kolhydrater, proteiner, fett, nukleinsyror och vissa vitaminer. Zink behövs också för immunsystemet och skyddar oss mot oxidativ stress. Zink kan även motverka problem med spermieproduktionen hos män, och är därför en fördel för män att få i sig mer zink om en önskan finns att skaffa barn. Mejeriprodukter, kött samt fullkorn innehåller en del zink, men det finns även tillskott av zink att köpa.

Det är under graviditeten, samt under amningsperioden, fortsatt viktigt att få i sig tillräckligt med näring i form av bland annat vitaminer och mineraler.

Mamsi tipsar, klicka på respektive produkt så öppnas sidan där du kan läsa mer och eventuellt beställa: