Spädbarnsmassage

Genom massagen utsöndras lugn och ro hormonet oxytocin som hjälper barn och förälder till att slappna av och knyta an till varandra

Om spädbarnsmassage

Flertalet studier visar på att spädbarn mår bra av spädbarnsmassage. Det har visat sig vara bra för samspelet mellan förälder och barn och är bra för barnens tillväxt.
Genom spädbarnsmassage fås en stimulering av sinnena, genom närheten, ögonkontakt och dofter och barnet känner sig tryggt och älskat. Genom massagen utsöndras lugn och ro hormonet oxytocin som hjälper barn och förälder till att slappna av och knyta an till varandra. Oxytocin har även en förmåga att dämpa smärta och har positiva effekter på vårt immunförsvar och humör (Rikshandboken, 2015). Önskvärt är att ha avslappningsmusik i bakgrunden under massagestunden, då det förstärker effekten av avslappningen och välmåendet den ger. Använd även gärna en mild massageolja under massagen.

Effekter hos förälder och barn

Spädbarnsmassage ger avslappning för både dig/er och barnet. Det gör även att barnet känner sig sedd, älskad, trygg och bekräftad. Massagen stärker anknytningen mellan dig som förälder och ditt barn. Andra fördelar, för att nämna några, är även att massagen lindrar matsmältningsproblem, stärker immunförsvaret samt ger barnet en förbättrad sömn. Om ditt barn har problem med magknip så kan spädbarnsmassagen även lindra detta. Det finns även massagebälte att köpa till ditt barn, för att lugna magen. Massagebältet lägger du på ditt barns mage och har ett justerbar med kardborreband. I massagebältet finns det körsbärskärnor som värms upp under några minuter i dina händer.
Massagebältet fungerar bäst om du använder det tillsammans med att du masserar barnets mage i en spiralrörelse, klockvis.