Mat och träning

Ät så näringsrikt som möjligt, då brist på vitaminer och mineraler påverkarfruktbarheten hos både djur och människor

Näringsrik mat

Önskar du att bli gravid så kan du påverka mer än vad du säkert tror genom att bland annat äta rätt kost. Det gäller framförallt att äta så näringsrikt som möjligt, då brist på vitaminer och mineraler påverkar fruktbarheten hos både djur och människor. Tänk gärna på att försöka äta så mycket långsamma kolhydrater som möjligt istället för snabba kolhydrater. Snabba kolhydrater kan nämligen påverka äggstockarnas funktion på grund av att socker och vitt mjöl höjer insulinnivåerna. Undvik även dåliga fetter, transfetter, då vissa studier visar att små mängder transfetter kan påverka ägglossningen negativt. Ett enkelt tips är att exempelvis välja bra fetter att steka maten i, såsom kokosolja eller jordnötsolja, då dessa fetter fortsätter att vara bra även om de hettas upp i höga grader. Järnrik mat är bra att tänka på att få i sig, från bland annat grönsaker och frukt, då det gynnar fertiliteten.

Rökning och alkohol

Äggkvaliten påverkas av rökning, hämmar ägglossning samt försämrar produktion av progesteron, ett hormon som behövs för att ägg ska kunna fästa på livmoderväggen. Även sädescellerna hos män påverkas negativt av rökning, då sädescellerna då rör sig sämre än hos de som inte röker. Även alkohol kan påverka ägglossningen negativt samt har en skadlig effekt på cellerna där spermierna bildas och gör att testosteronnivåerna minskar. Så finns en önskan om att bli gravid, så är det klokt att både mannen och kvinnan slutar att röka samt dricka alkohol även innan en graviditet, och inte endast under graviditeten.

Träning

Träning är bra för alla, och ger välmående till både kropp och själ. Regelbunden, fysisk träning på en normal nivå ökar även chanserna till att bli gravid. Detta för att en regelbunden träning kan reglera menstruationscykeln på ett positivt sätt samt hjälper till att hålla en normal kroppsvikt som även det är gynnsamt för en graviditet (Läkartidningen 2003). Träning hjälper även mannen till att bli mer fruktsam, då blodtillförseln ökar till testiklar och ger i sin tur ökad sexlust samt även här hjälper till att hålla en normal kroppsvikt som även för mannen har en betydelse för fertiliteten.

Fysisk träning innan graviditeten har man sedan nytta av även under en graviditet. Under graviditeten ökar nämligen blodvolymen, och leder då till att hjärtat måste jobba hårdare. Det är då en hjälp att redan innan graviditet vara i bra fysisk form, det är en bonus man får på köpet.

Mamsi tipsar, klicka på respektive produkt så öppnas sidan där du kan läsa mer och eventuellt beställa: