Hud-mot-hudkontakt

Det lilla barnet vill fortsatt vara nära sina föräldrars kropp även efter födseln, gärna hud mot hud

Bära nära hud-mot-hud

Det nyfödda barnet har precis varit i livmodern, en plats som varit tryggt, varmt och trångt. Det lilla barnet vill fortsatt vara nära sina föräldrars kropp även efter födseln, gärna hud mot hud, då känner sig barnet som tryggast och mår som bäst. Det finns, på Nya Guinea, ett talesätt som lyder: “barnet gråter för att vara nära mammas hud”.

Hud-mot-hudkontakt definieras som följer:

“Barnet läggs på sin mammas eller pappas nakna bröst i upprest position, iförd endast blöja och eventuellt en mössa, så långt det är möjligt under dygnets alla timmar”. -Världshälsoorganisationen (WHO 2003).

Hud-mot-hudkontakt förespråkas av WHO och har många fördelar för både förälder och barn. Kroppstemperatur, puls, andning och allmänt välbefinnande blir mer stabilt hos barnet. Hud-mot-hudkontakt minskar stress hos föräldrar och barn, och har även positiva fördelar för amningen. Amningsproblemen minskar, mammor får ett ökat självförtroende gällande sin förmåga att kunna amma samt ser lättare tecken på att barnet är hungrigt genom att ha barnet hud-mot-hud.

Det betyder dock inte att föräldrarna behöver sitta i soffan hela dagen med sitt nyfödda barn hud-mot-hud. Till fördel kan det då användas hjälpmedel, såsom bärsjal, bärtub eller kängurutopp. På så sätt kan man få armarna fria och få mer möjlighet att gå runt och göra andra saker samtidigt under tiden som man har hud-mot-hudkontakt med sitt nyfödda barn. Det finns olika typer av bärsjalar, till ett nyfött barn rekommenderas en trikåsjal. Den är elastisk och mjuk och fungerar även bra att amma i under tiden du bär ditt barn i sjalen. Du kan använda en trikåsjal tills barnet väger 18 kg.

Bära nära i bärsele

Det finns även bärsele, som rekommenderas att användas lite senare när barnet inte är nyfött för att på ett lätt sätt fortsatt kunna vara nära sin förälder. En ergonomisk bärsele finns också, där du kan bära ditt barn på ett ergonomiskt och bekvämt sätt både på din mage, höft eller rygg, och denna bärsele kan du använda tills barnet är 3 år. Det finns även ergonomiska bärselar upp till 3 år som är vattenavvisande samt har fickor för exempelvis vattenflaska, som med fördel kan användas vid vandring eller andra aktiviteter utomhus.